Skip to content

Τρεις συνεντεύξεις για τις περιφερειακές εκλογές 2010

Οκτώβριος 28, 2010

προς Εργατική Αριστερά, Τετάρτη 27-10-2010

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο πιο ανάγλυφη φαίνεται η αποδοκιμασία του κόσμου προς την κυβέρνηση. Όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις (οι οποίες δείχνουν επίσης και καθίζηση της ΝΔ), αλλά και στις εκφράσεις των προσώπων στο δρόμο όταν γίνεται πολιτική κουβέντα. Και κυρίως στις κυβερνητικές αντιδράσεις: αναβολή των ανακοινώσεων της ΕΕ περί ελλείμματος για μετά τις εκλογές, προεκλογική παροχολογία από τον πρωθυπουργό με θεατρινισμούς που δεν πείθουν πια (το σημείωμα τούτο γράφεται πριν από τη διακαναλική της Δευτέρας), ενδοκυβερνητικές αψιμαχίες για το φιάσκο του Αστακού αλλά και για τη διαδικασία «διαλόγου» για τη διάλυση της Ανωτάτης Παιδείας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση άμυνας.

Όλα δείχνουν πως την επομένη των εκλογών θα φανεί καθαρά ότι η κυβέρνηση θα έχει χάσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Και πληθαίνουν τα σενάρια και οι προσπάθειες για εναλλακτικές λύσεις εντός συστήματος. «Λύσεις» που θα συνεχίζουν την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, τη συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας σε όλο και λιγότερα χέρια, την ενίσχυση των θεσμών καταστολής και χειραγώγησης, χρυσώνοντας ενδεχομένως το χάπι.

Δεν παλεύουμε όμως για την αλλαγή συσχετισμών εντός συστήματος. Χρέος μας, χρέος όσων στο σημερινό κοινωνικό πόλεμο τάσσονται συνειδητά με τον κόσμο της εργασίας και επιζητούν τη συλλογική αντίστασή του, είναι να διευρύνουμε όσο το δυνατόν τη διαφαινόμενη κυβερνητική ήττα. Σε θεσμικό επίπεδο αρχικά, συνδέοντας τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης με την πάλη ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στις συνθήκες που το δημιούργησαν και σ’αυτούς που επωφελήθηκαν απ’ αυτό. Σε κινηματικό επίπεδο κατόπιν, ενισχύοντας τις επιμέρους εστίες αντίστασης, που θα αναπτυχθούν και θα ενθαρρυνθούν από την επερχόμενη κυβερνητική ήττα, έτσι ώστε τα διάφορα ρυάκια και ρέματα να γίνουν μεγάλος χείμαρρος.

Ο αγώνας δεν τελειώνει με το δεύτερο γύρο των εκλογών. Στις 15 Νοεμβρίου αρχίζει ο τρίτος γύρος, ο γύρος των κοινωνικών αγώνων. Η Γαλλία δείχνει το δρόμο, σε μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

………………..

προς Τύπο της Κηφισιάς, Κυριακή 1-11-2010

Ποια είναι η άποψή σας για το μνημόνιο; To θεωρείτε απαραίτητο;

Το μνημόνιο είναι ένας μηχανισμός για να πληρώσουν το χρέος της χώρας αυτοί που δεν επωφελήθηκαν από αυτό και για να καταργήσει το κοινωνικό κράτος. Επιπλέον διαιωνίζει το χρέος ώστε η ομηρεία της χώρας να συνεχίζεται. Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ως υπάλληλος της τρόικας και των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, απεμπολώντας την εθνική κυριαρχία, αντί να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ως όφειλε.


Ποια είναι η άποψή σας για τον Καλλικράτη; Θεωρείτε πως τα χρήματα που προβλέπονται για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης είναι αρκετά για να καλυφτούν οι ενισχυμένες πλέον αρμοδιότητές της;

Ο Καλλικράτης είναι η εφαρμογή του μνημονίου στην τοπική αυτοδιοίκηση: την φορτώνει με πολλαπλές αρμοδιότητες χωρίς να προβλέπει τους απαραίτητους πόρους. Με τις συγχωνεύσεις δήμων οδηγεί στην κατάργηση θέσεων εργασίας, επιτείνοντας την ανεργία, και επιπλέον απομυζά πόρους για την εξυπηρέτηση του χρέους. Είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε με την κεντρική κυβέρνηση στα θέματα αυτά.


Σε ποια ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των βόρειων προαστίων θα εστιάσετε, αν εκλεγείτε, και τι θα κάνετε για αυτά;

Ο βόρειος τομέας είναι τεράστιος και ανομοιογενής, επομένως είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους δήμους αλλά και με τους ίδιους τους κατοίκους που τους καλούμε να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τα τοπικά προβλήματα. Προτεραιότητές μας η ανεργία –και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην κοινωνική πολιτική- και η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Θέλουμε διαφάνεια στα έργα και χρήση τους προς όφελος των κατοίκων: ενδεικτικά, όχι στους ρυπογόνους αυτοκινητόδρομους, ναι στη διαδημοτική συγκοινωνία, όχι τσιμέντο στο Νομισματοκοπείο, προστασία και πρόληψη στα βουνά μας από φωτιές, πλημμύρες και οικοπεδοποίηση.

…………………….

προς Εποχή, Κυριακή 1-11-2010

Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε ένα σκληρό δίλημμα. Τι απαντάτε;

Δεν υπάρχει δίλημμα, υπάρχει μια απόπειρα εκφοβισμού, του τύπου «ή εμένα ή το χάος». Αλλά το χάος βρίσκεται ήδη εδώ, χάος στις τσέπες μας, στην απασχόληση, στο κοινωνικό κράτος. Και αυτός το έφερε, πειθήνιος εκτελεστής των εντολών της τρόικας. Χωρίς να διαπραγματευθεί τίποτε, όπως όφειλε ως πρωθυπουργός – εντολοδόχος του ελληνικού λαού, στον οποίον άλλα υποσχέθηκε κι άλλα έπραξε: Κατά πως φαίνεται, σε άλλα συμφέροντα είναι υπόλογοι, αυτός και η κυβέρνησή του.

Εξάλλου, τα προεκλογικά «θα» είναι αναξιόπιστα, και το «δίλημμα» είναι μπλόφα: Γιατί να προσφύγει σε βουλευτικές εκλογές αν χάσει στις αυτοδιοικητικές, για να χάσει κι εκεί; Αυτό που θα κάνει, είναι διευρύνσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προθύμων, μέσα από αυτή τη Βουλή, μέχρι να αναδειχθεί  μια διάδοχη κατάσταση εντός συστήματος, δεδομένου ότι σήμερα ολόκληρο το πολιτικό οικοδόμημα μπάζει νερά.

Αλλά αν πέφτω έξω (μακάρι!) και κάνει εκλογές, απλά θα έχουμε το χάος χωρίς αυτόν. Και το χάος δεν πρέπει να μας φοβίζει. Στο κάτω κάτω, κατά την ελληνική μυθολογία, από το Χάος προέκυψε η Νύχτα, το Έρεβος κι ο Έρως, κι απ’ αυτούς οι Τιτάνες κι οι Θεοί…

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, ποια είναι τα “κέρδη” και ποιες οι ζημιές από την προεκλογική μάχη;

Κέρδος είναι ότι το μνημόνιο το κατακρίνουν ακόμη κι αυτοί που το υπερψήφισαν, ότι αρχίζουν να μπαίνουν τα ερωτήματα ουσίας, δηλαδή πως δεν είναι σωστό άλλοι να τρώνε κι άλλοι να πληρώνουν, πως το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, πως μια άλλη πολιτική είναι εφικτή, πως μπορούμε να αντισταθούμε.

Όσο για ζημιές, τις τοποθετώ κυρίως πριν την προεκλογική μάχη: η οργανωμένη Αριστερά δεν συγκρότησε αντίπαλο πολιτικό όραμα, λόγο και δράση, δεν άνοιξε δρόμους στην κοινωνία. Με αποτέλεσμα να πάει στις εκλογές πολυδιασπασμένη και έχοντας αποκαρδιώσει πολλούς αριστερούς – και αυτό συνεχίζεται ακόμη και σήμερα για κάποιους, που, στην πράξη, σαν κύριο αντίπαλο βλέπουν τον αριστερό που διαφωνεί μαζί τους κι όχι την κυβέρνηση. Ακόμα κι εκεί που η Ριζοσπαστική Αριστερά κατεβαίνει ενωμένη, οι δημοτικές κινήσεις γενικώς υπολειτουργούσαν και καθυστέρησαν πάρα πολύ να μπουν στην εκλογική μάχη. Κι αυτό οφείλεται κατά πολύ στο ότι οι διάφορες ηγεσίες εστίασαν σε επιλογές προσώπων με κριτήρια κομματικής ταυτότητας, ενώ το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται – αντί να προκρίνουν την κινητοποίηση της βάσης και την ανάδειξη στελεχών μέσα από τις συλλογικές διεργασίες.

Ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα σε ποια προοπτική εγγράφεται;

Δεν ξέρω τι θα πει «καλό αποτέλεσμα» σήμερα. Σίγουρα τα ποσοστά και οι αριθμοί θα παίξουν κάποιο ρόλο και όλοι θα θελήσουν να τους εκμεταλλευτούν (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου), αντλώντας απ’ αυτούς επιχειρήματα που δικαιώνουν τις επιλογές τους. Όμως οι εκλογές είναι μια μικρή στιγμή σε ένα μεγάλο πόλεμο, που στόχο έχει να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό και να καταργήσει τις συλλογικότητες. Να μας κάνει όλους απομονωμένες μονάδες, υπάκουα εξαρτήματα και καταναλωτές μιας ιεραρχημένης μηχανής, με μόνο στόχο ζωής ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην ιεραρχία.

Οι εκλογές σε λίγο τελειώνουν, η ζωή συνεχίζεται. Όσο περισσότεροι οδηγηθούν να αμφισβητήσουν τη μοιρολατρία που μας επιβάλλεται, τόσο το καλύτερο. Γιατί οι κοινωνικοί αγώνες θα συνεχιστούν. Καθήκον μας είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι αγώνες να καταλήξουν σε νίκες και όχι σε χαμένες μάχες για την τιμή των όπλων.

Και σε θεσμικό και σε κινηματικό επίπεδο, ο τρίτος γύρος των εκλογών θα είναι κοινωνικός. Η Γαλλία δείχνει το δρόμο. Η σειρά μας έρχεται. Και καθώς η κρίση συνεχίζεται και οξύνεται, μια χιονοστιβάδα μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

…………..

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: