Skip to content

Πρώτα συμπεράσματα από τις εκλογές στην περιφέρεια Αττικής

Νοέμβριος 9, 2010

Δημ: Εργατική Αριστερά, 10/11/2010

Πηγή στοιχείων: Ιστοσελίδα Υπουργείου Εσωτερικών. Τα στοιχεία είναι σχεδόν πλήρη (Δευτέρα 8/11 βράδυ) και έχουν στρογγυλευτεί (οι πράξεις έγιναν με το χέρι – από τους βασικούς λόγους που η ανάλυση περιορίζεται στην Αττική).

1)         Το σύνολο της αποχής, ακύρων και λευκών ξεπερνάει το 50% (έναντι περίπου 30% στις βουλευτικές 2009). Επομένως όλα τα ποσοστά των υποψηφίων πρέπει να διαιρεθούν δια δύο για να έχουμε την πραγματική απήχηση των υποψηφίων στο εκλογικό σώμα. Έτσι, ο Σγουρός έχει 12% και ο Κικίλιας 10%, το ΠΑΣΟΚ πέφτει από 788 σε 343 χιλιάδες ψήφους, η ΝΔ από 548 σε 290 και το ΛΑΟΣ από 147 σε 94 (το σύνολο των ψηφοφόρων είναι 2,8 εκατομμύρια). Μόνο ένας στους 8 ψηφοφόρους στήριξε την κυβερνητική πολιτική, ένας στους 5 περίπου τα δύο κυβερνητικά κόμματα, ενώ το σύνολο των σχηματισμών που αποτελούν άμεση εφεδρεία του συστήματος ψηφίστηκε από έναν στους τρεις (τα αντίστοιχα ποσοστά ως προς τα έγκυρα είναι 24%, 44% και από 66% ως 100% – το τελευταίο ανάλογα με το ποιον θεωρεί ο καθείς εφεδρεία). Σε πανελλαδικό επίπεδο τα νούμερα είναι λίγο πιο ευνοϊκά για το δικομματισμό (υπάρχουν και λιγότεροι αντάρτες), αλλά η γενική εικόνα δεν αλλάζει.

2)         Η κυβερνητική πολιτική και το μνημόνιο καταδικάστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία και των ψηφοφόρων και των ψηφισάντων. Η αύξηση της άρνησης ψήφου με τις διάφορες μορφές της έχει πολιτική σημασία: αν προστεθούν σ’ αυτούς οι αριστεροί ψήφοι, τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων δεν καλύπτονται από το σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι τοποθετούνται ενεργά εναντίον). Αυτό αυξάνει την πιθανότητα εξωθεσμικών εκδηλώσεων, από απεργίες και διαδηλώσεις μέχρι πολιτικές δολοφονίες, λεηλασίες, λυντσαρίσματα μεταναστών, κτλ. Ας επισημάνουμε ότι η Χρυσή Αυγή στο δήμο Αθηναίων είχε 1542 ψήφους στις βουλευτικές 2009 (όπου τα μικρά κόμματα ταπώνονται) και 9750, με μία έδρα, τώρα. Η (κατακερματισμένη) Αριστερά δεν εκφράζει παρά μόνο ένα μέρος των δυσαρεστημένων.

3)         Οι θριαμβολογίες των πολιτικών αρχηγών που εκφράζουν την κοινωνία του ενός τρίτου, στηριγμένες σε λαθεμένες ερμηνείες των στοιχείων, κυμαίνονται ανάμεσα στην εθελοτυφλία αυτών που ζουν μέσα στη γυάλα τους και στην αδίστακτη κοροϊδία όσων ετοιμάζουν νέα επίθεση εναντίον του κοινωνικού κράτους: το επόμενο μνημόνιο έρχεται, η μεταρρύθμιση-διάλυση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας έχει ήδη εξαγγελθεί. Όσο για την πρωθυπουργική μπλόφα περί πρόωρων εκλογών, πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα αναξιοπιστίας.

4)         Η Αριστερά, παρότι αυξάνει τους ψήφους και τα ποσοστά της ως σύνολο, δεν αναδείχτηκε σε αξιόπιστη αντίπαλη πολιτική επιλογή. Το ΚΚΕ αύξησε πολύ τα ποσοστά του (τα πλασματικά, ως προς τα έγκυρα) ενώ σε ψήφους  ανέβηκε κατά 10% περίπου (από 200 σε 204 χιλιάδες στην Αττική). Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πολλαπλασίασε τις δυνάμεις της (από 9,5 σε 33 χιλιάδες ψήφους στην Αττική) και έβγαλε μια έδρα, ξεπερνώντας την «Ελεύθερη Αττική». Ο ΣΥΡΙΖΑ τέλος, είχε μία διάσπαση και οι εναπομείναντες κατέβηκαν με δύο ψηφοδέλτια, τα οποία μάλιστα πολλούς άφηναν απέξω. Από τις 133 χιλιάδες των περσινών εκλογών, 54 πήγαν στον Ψαριανό, 90 στον Μητρόπουλο και 31 στον Αλαβάνο. Το άθροισμα υπερβαίνει το περσινό νούμερο, αλλά στερείται πολιτικού νοήματος (όπως και το άθροισμα των ψήφων ή των ποσοστών όλης της Αριστεράς), καθώς πολλά από αυτά τα κομμάτια θεωρούν τους τέως συναγωνιστές χειρότερο εχθρό από την κυβέρνηση.

5)         Σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη Δημοκρατική Αριστερά που αποχώρησε για την αντίπερα όχθη, τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα από τα αναμενόμενα για την ηγεσία του Συνασπισμού. Ήταν επόμενο, καθώς η λογική του να αθροίζουμε δυνάμεις και ποσοστά βάσει κομματικών εντάξεων, και μάλιστα απογοητευμένων, είναι ξεπερασμένη: Δεν παίρνει υπόψη της ότι η κρίση είναι βαθύτατα κοινωνική και το πολιτικό σύστημα (της Αριστεράς συμπεριλαμβανομένης) μπάζει νερά. Τόσο σε ψήφους (με αναλογία τρία προς ένα ανάμεσα στα δύο ψηφοδέλτια, αναλογία κάθε άλλο παρά συντριπτική), όσο και σε δραστηριοποίηση στελεχών στον εκλογικό αγώνα, γίνεται φανερό πως ο Συνασπισμός δεν μπορεί να είναι ο αδιαμφισβήτητος καθοδηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Και το ειδικό βάρος αυτών που κράτησαν ίσες αποστάσεις (ή περίπου ίσες) είναι αυξημένο, όπως και η ευθύνη τους για τη συνέχεια.

6)         Και για την «Ελεύθερη Αττική» το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο από τις ελπίδες μας. Δεν ήταν βέβαια χαμένος κόπος: τίποτα δεν αντικαθιστά τις σχέσεις συντροφικότητας και εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκαν μεταξύ μας στην κοινή δράση, ούτε την ικανοποίηση από τα ενθαρρυντικά χαμόγελα ή την επικρότηση των ακτιβιστικών ενεργειών μας, που μας βοηθά να συνεχίσουμε. Οφείλουμε να συζητήσουμε, και να εντοπίσουμε τις αιτίες της αποτυχίας, όχι μόνο στην έχθρητα των ΜΜΕ αλλά και στις δικές μας αδυναμίες: δεν καταφέραμε να αποσείσουμε από πάνω μας την υποψία του διασπαστή, δεν προσελκύσαμε νέους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν στην εκλογική μάχη μαζί μας. Η νεολαία δεν θα κατέβει στους δρόμους επειδή την καλούν κάποιοι πενηντάρηδες, θα ακολουθήσει δικές της διαδρομές – και εμείς θα κληθούμε τότε να τη στηρίξουμε, όχι να είμαστε η πρωτοπορεία τους.

7)         Ο τρίτος γύρος των εκλογών θα είναι κοινωνικός. Κι αυτό σημαίνει, στα διάφορα μέτωπα που θα προκύψουν, να οργανωθούμε στις ευρύτερες δυνατές συλλογικότητες, να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μέσα από την κοινή δράση, να μην παρασυρθούμε σε προσωπικές αντιπαλότητες. Όπου μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από συλλόγους και συνδικάτα που επηρεάζουμε, να το κάνουμε. Όπου δεν μπορούμε, να ενεργοποιήσουμε παρατάξεις που να προχωρούν σε προτάσεις αυτόνομης δράσης. Δράσης που θα φέρνει τον κόσμο κοντά μας και δε θα τον στέλνει στα σπίτια του. Η απαξίωση της κυβερνητικής πολιτικής από το εκλογικό σώμα δίνει τη δυνατότητα στο λαϊκό κίνημα να έχει νίκες και να οδηγήσει στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού πριν από τη Δευτέρα Παρουσία.

Advertisements
10 Σχόλια leave one →
 1. Νοέμβριος 9, 2010 2:25 μμ

  Σύντροφε Βένιο,
  Καλώς ήρθες στη μπλογκόσφαιρα, καλή συνέχεια.
  Διαβάζω τώρα το άρθρο σου, αν χρειαστεί θα τοποθετηθώ.
  Με όλη την εκτίμηση και αγάπη στο πρόσωπο σου, μήπως κάποιο λάθος υπάρχει στην αρχή για το 70% της αποχής το 2009;

  • Νοέμβριος 9, 2010 3:00 μμ

   Ευχαριστώ, διορθώθηκε (τα έγκυρα ήταν 70% και τα Α-Λ-Α 30).

Trackbacks

 1. Ανάλυση εκλογών: Οι Έλληνες ανακάλεσαν την εντολή στον Παπανδρέου « ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!"ΣΗΚΩ" ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ!
 2. Ανάλυση εκλογών: Οι Έλληνες ανακάλεσαν την εντολή στον Παπανδρέου « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
 3. Ανάλυση εκλογών: Οι Έλληνες ανακάλεσαν την εντολή στον Παπανδρέου « Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά
 4. Ανάλυση εκλογών: Οι Έλληνες ανακάλεσαν την εντολή στον Παπανδρέου « Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά
 5. Ανάλυση εκλογών: Οι Έλληνες ανακάλεσαν την εντολή στον Παπανδρέου « Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά
 6. Ανάλυση εκλογών: Οι Έλληνες ανακάλεσαν την εντολή στον Παπανδρέου « Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά
 7. Ανάλυση εκλογών: Οι Έλληνες ανακάλεσαν την εντολή στον Παπανδρέου « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
 8. 2010 in review « του Βένιου τα καμώματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: