Skip to content

Έγκλημα σκέψεως Βαρουφάκη: Μια αυτόνομη πολιτική εντός ευρώ είναι εφικτή*

Αύγουστος 1, 2015

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ενοχλεί πολλούς για πολλά, αν και όχι όλους για τα ίδια: τα μαύρα του πουκάμισα και τα καρό φουλάρια, η μοτοσυκλέτα του και οι φωτογραφίες σε λάιφ-στάιλ περιοδικά, οι αντιφατικές δηλώσεις του, το θράσος του απέναντι στους επικυρίαρχους δανειστές, όλα αυτά έδωσαν τροφές σε γελοιογράφους και «πολιτικούς» σχολιαστές, που κινήθηκαν από την ακραία χαλαρότητα μέχρι την ακραία εμπάθεια προς το άτομό του. Επικρίσεις κυρίως ως προς το στυλ του ανδρός, όχι τόσο ως προς τις πολιτικές του απόψεις: οι πολιτικές κριτικές περιορίζονταν στην επισήμανση των υπαρκτών αντιφάσεων του επικοινωνιακού του λόγου. Πάντως είναι σίγουρο πώς η βεντετοειδής συμπεριφορά του συνέβαλε στη διεθνή ανάδειξη του ελληνικού προβλήματος, εκτοπίζοντας το προηγούμενο στερεότυπο του τεμπέλη Έλληνα που τάφαγε μαζί με τον Πάγκαλο.

Όμως τελευταία, οι επιθέσεις εναντίον του έλαβαν άλλο χαρακτήρα, φτάνοντας μέχρι και την απόπειρα ποινικοποίησης της δράσης του ως υπεύθυνου υπουργού. Μετά τις αποκαλύψεις του για την ύπαρξη σχεδίου άσκησης αυτόνομης πολιτικής εντός ευρωζώνης στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαιναν καλά, τα κοράκια χύμηξαν να τον φάνε. Πώς τολμά η κυβέρνηση να επεξεργάζεται σενάρια δραχμής (διάβαζε σενάρια αντίστασης στα τελεσίγραφα του αντιπάλου)! Πώς τολμά υπουργός να ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησής του!

Και καλά οι πληρωμένοι κοντυλοφόροι κι οι πολιτικοί εκφραστές του μνημονιακού ολιγαρχικού κατεστημένου, τη δουλειά τους κάνουν: Απεγνωσμένα προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανυποληψία στην οποία τους έριξε η λαϊκή ψήφος, αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα, την οποία ανενόχλητα μέχρι χτες κυβερνούσαν. Εντύπωση όμως προκαλεί η χλιαρότατη υπεράσπισή του από την κυβέρνηση κι ακόμα χειρότερα η συμβολή κυβερνητικών στελεχών στην ανθρωποφαγική στάση των ΜΜΕ.

Δεν ξέρω αν το σχέδιο Βαρουφάκη ήταν εφαρμόσιμο ή όχι – προφανώς η εκτίμηση του πρωθυπουργού ήταν πως δεν ήταν εφαρμόσιμο. Δεν γνωρίζω επίσης κατά πόσον η κυβέρνηση έχει κρυμμένα στο συρτάρι άλλα σχέδια που θα επιτρέψουν στη χώρα να ανακάμψει, παρά την επονείδιστη συνθηκολόγηση, ώστε να αντιμετωπίσει τις επόμενες ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών – δυναστών. Αυτό που ξέρω είναι ότι όφειλε να έχει όχι ένα, αλλά δέκα σενάρια μονομερών ενεργειών (ή απειλών μονομερών ενεργειών), μέσα σε μία διαπραγμάτευση αναγκαστικά συγκρουσιακή, ώστε να μην εγκλωβιστεί στο εκβιαστικό δίλημμα στο οποίο εγκλωβίστηκε.

Ποιο ήταν τελικά το μεγάλο έγκλημα σκέψης του Βαρουφάκη; Ότι τόλμησε να σκεφτεί έξω από το ιδεολόγημα «ευρώ ή δραχμή» που μας επιβάλλεται από όλες τις μεριές. Ότι διατύπωσε –με επεξεργασία μάλιστα και τεχνικών πτυχών– ένα σχέδιο αυτόνομης πολιτικής δράσης στις παρούσες συνθήκες, το οποίο ούτε οδηγεί αναγκαστικά στη δραχμή, ούτε αναγκαστικά στην παραμονή στο ευρώ: το μέλλον και οι εξελίξεις θα δείξουν. Ότι τόλμησε να δείξει στην πράξη ότι το νόμισμα είναι μέσον, δεν είναι φετίχ, δεν είναι αυτοσκοπός. Κόψτε του το κεφάλι!


* Δημοσιεύτηκε στην Εφ. Συν. 30/7/2015.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: